Wat je leert en nodig hebt als de cursus Muziektheorie wilt volgen.
Deze cursus leert je met muziek (klinkend of genoteerd) om te gaan als een gewone taal. Dus wat je hoort moet je in principe op kunnen schrijven. En bij genoteerde muziek moet je je een voorstelling van de klank kunnen maken voordat je het genoteerde notenbeeld gespeeld hebt. Elke professionele musicus of ambitieuze amateur moet zich deze vaardigheid eigen maken. Bij een toelating tot een conservatorium behoort ook altijd een test om te bepalen hoever je op dit gebied al bent. Verder heb je het ook nodig als je wilt leren componeren of arrangeren.
Muziektheorie voor dummies
Een ander boek op dit gebied is "Muziektheorie voor dummies". Je hoeft dit boek nog niet aan het begin van de cursus aan te schaffen. Intervallen, toonladders en akkoorden komen ook in dit boek aan de orde. Ook dit boek is geschikt om je alvast op de cursus in te lezen. Alles wat in dit boek staat en nog meer komt in de cursus aan bod.
Muziektheorie voor Dummies, Michael Pilhofer, Holy Day, Pearson Education. ISBN 978-90-430-1557-8
Algemene muziekleer
Download en print voor voor het volgen van de cursus het volgende stencil:
De stof hierin is veel moeilijker omdat er in dit stencil meer lesstof in zeer gecomprimeerde vorm aangeboden wordt. Maar om dit alles te begrijpen ga je dan ook een cursus volgen.
Om te kunnen oefenen met het benoemen van intervallen, toonladders en akkoorden moet je het volgende invul stencil te downloaden en uitprinten.
Invulbladen algemene muziekleer
Verder heb je voor het noteren van opgaven (blanco) muziekpapier nodig. Dat kun je ook downloaden en vervolgens uitprinten.
Voor muziek papier met een G sleutel: klik hier.
Voor muziek papier met F sleutel: klik hier.
Voor (piano) muziek papier met een G en F sleutel: klik hier.
Voor leeg muziek papier: klik hier.
Tip:
Tussen zaken weten en kunnen zit een groot verschil. Als je de termen uit de algemene muziekleer kent wordt het tijd om je gehoor te trainen. (Solfège) Om een begin te maken met het herkennen van intervallen, akkoorden en toonladders kun je terecht op internet. Er zijn op dit moment veel interactieve sites waarmee je thuis aan de slag kan.